Взрив от цветове

Спектакълът ХРОМА на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type, Широ Такатани, пристига за юбилейното издание на ONE DANCE WEEK тази есен в Пловдив. Любителите на танца ще могат да се потопят в експеримента на тема образ и звук в два поредни дни – 6 и 7 октомври – от 19:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Града под тепетата.

ХРОМА е танц на светлина и сенки, в който визуалните ефекти и мащабната графика следват всяка стъпка на изпълнителите на сцената сякаш за да надделеят и да ги погълнат. Хореографът Широ Такатани подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. Именно така, всъщност, непрестанно виждаме и създаваме света около себе си.

Такатани се вдъхновява, първо, от музиката на Саймън Фишър Търнър, а след това от последната книга на английския режисьор-авангардист, художник и сценарист Дерек Джарман – „ХРОМА: Книга на цветовете“ (1994). Спектакълът е изпълнен с поезия, анекдоти, цитати от Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн и други известни личности, както и с размишления върху загубата на зрение – самият Джарман губи зрението си към края на живота си.

Откакто дигиталните технологии изместиха аналоговите, ние сме благословени със звук и картина с висока резолюция. Как обаче да открием отново съдържанието в тях? И дали не сме го забравили? Подобно на Спиноза, който шлифова лупите на очилата си, за да види света в цялата му красота, днес боравим с нови технологии, които съвсем скоро ще ни позволят да уловим всеки един момент и да вникнем в най-дребните му детайли. Дори и така, пак ще достигнем единствено до една убедителна фасада, а не до искрената, понякога и плашеща, красота на реалността. ХРОМА не се основава върху сюжетност, а е по–скоро експеримент, който цели да преоткрие изкуството като чисто изживяване. Широ Такатани, януари 2012.

ХРОМА гостува на юбилейното издание на ONE DANCE WEEK в Пловдив с подкрепата на EU JAPAN FEST в партньорство с Пловдив 2019, Посолство на Япония в София, Клуб Приятели на Япония в България, Agency for Cultural Affairs Government of Japan за фискалната 2017 година и Japan Foundation.


В продажба вече е Фестивалният билет на стойност 45 лв. Бройката е ограничена, а след 31 август цената ще стане 55 лв.

В продажба са и билетите за ХРОМА на цени от 10, 15 и 20 лв.

Купете с вашата карта Visa билет на epaygo.bg и ще получите подарък от Visa – фестивална чанта.

За Широ Такатани

Широ Такатани е артист-импровизатор, завършил Академията по изкуства в Киото и съосновател на колектива Dumb Type през 1984 г. Японецът успява да пробие още с първата си самостоятелна инсталация – „Ледени кадри“ (1998 г.), която предизвиква интереса на множество музеи, фестивали и театри по целия свят. Работата на Такатани е представяна в Martin-Gropius-Bau (Берлин), Israel Museum (Йерусалим), Romaeuropa festival / MACRO (Рим), Royal Academy of Arts (Лондон), Musée d’art contemporain de Lyon (Лион), GREC (Барселона), Festival de Otoño (Мадрид), Музея за съвременно изкуство в Токио (Токио), Лил 2004 – Европейска столица на културата, NTT InterCommunication Center –ICC (Токио), Центъра Ямагучи за медии и изкуства (YCAM).

Такатани създава и продуцира 3 театрално-танцови спектакъла – “La chambre claire“ (2008), който отпраща към книга на Ролан Барт „Записка за фотографията”; “CHROMA” (2012), вдъхновен от книгата на Дерек Джарман „ХРОМА: Книга на цветовете“, с авторската музика на Самън Фишър Търнър; „ST/LL“ (2015), в който изследва дали въобще изкуството или науката биха могли да изразят наистина света.

През 1998 г. Такатани е поканен от Art Zoyd и Lille National Orchestra да създаде видео за творба от цикъла „Опасни видения“ – проект, който съчетава симфонична музика, нови музикални технологии и визуални изкуства. В този период Такатани се запознава с музиканта Руичи Сакамото, което поставя началото на едно изключително сътрудничество между двамата. Заедно създават инсталацията “LIFE–fluid, invisible, inaudible…“ (2007) в центъра за медийни изкуства „Ямагучи“  (YCAM) и в Музея за съвременно изкуство в Токио. Такатани и Сакамото участват в 3 спектакъла, създадени от Мориаки Ватанаби – Project Mallarmé I, II и III, които съчетават текст, музика, театър и танц и биват представени в Центъра за изпълнителски изкуства в Киото – Shunjuza, в периода 2010–2012. През 2013 и 2014 двамата, с участието на изпълнителя Мансай Номура, представят спектакъла “LIFE WELL”, в центъра „Ямагучи“ по случай 10-та му годишнина, инсталация със същото име и още една нова, носеща името “water state 1”. Такатани сътрудничи и със скулпторката Фужико Накаиа в рамките на първото издание на Международното биенале във Валенсия през 2001 г. – външната инсталация IRIS на пристанището на града. По-късно Такатани подписва още два договора за мащабни инсталации с нея – CLOUD FOREST (2010), в и извън Центъра Ямагучи за медии и изкуства (YCAM); и скулптурата в Националния исторически парк Асука в Нара.

За Dumb Type

Артистичният колектив Dumb Type е основан в Киото през 1984-та година от пъстра група творци – танцьори, актьори, музиканти, архитекти, програмисти и други. Именно на това се дължи разнообразието в техните продукции през годините – танцови спектакли, арт инсталации, пърформанси, аудио-визуални програми. Независимо от формата, същината отчетливо попада върху социалната и политическа апатия, върху технологичната реалност в глобален, а не просто в локален мащаб. Неслучайно покойният артистичен директор на Dumb Type Тейжи Фурухаши е изявен активист в борбата срещу ХИВ/ СПИН.

Dumb Type обикаля света, представяйки мултидисциплинарния си стил с творби като „Живот на удоволствието“ (1988), „pH“ (1990–1995) и „S/N“ (1992–1996). След смъртта Фурухаши, през 1995-та година, част от членовете напускат компанията, а на тяхно място идват нови, например композиторът Риоджи Икеда. Групата продължава дейността си под ръководството на Широ Такатани и създава спектаклите „Или“ (1997–1999), „Меморандум“ (1999–2003), „Пътуване“ (2002–2009) и свързани с тях едноименни инсталации.


ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства в партньорство с Фондация Америка за България. ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019.

Генерални спонсори на фестивала са глобалната платежна система Visa, която свързва потребителите, бизнеса, финансовите институции и правителствата в повече от 200 страни и територии чрез най-иновативната, надеждна и сигурна мрежа за дигитални разплащания, както и Programista; – една от най-бързоразвиващите се ИТ компании в България, обявена за Софтуерна компания на годината през 2017 г. от БАСКОМ и БАА.

Основни партньори са TELUS International Europe – най-големият работодател в аутсорсинг сектора у нас – и Пътища Пловдив.

Фестивалът благодари за подкрепата на Министерство на културата на ТайванМинистерство на културата на Република БългарияЧешки център СофияEU JAPAN FEST committeeПосолство на Япония в СофияКлуб „Приятели на Япония в България“ и Посолството на Чешката република в София.