Българската следа

Българската следа в юбилейното издание на ONE DANCE WEEK е най-новият спектакъл на Иво Димчев, СКУЛПТУРИ, който ще бъде показан в Пловдив на 30 септември от 19:30 часа. Едва преди няколко седмици представлението дебютира на сцената на „Фолкстеатер“ във Виена и предизвика широк отзвук в артистичните среди и публиката.

Музикалният групов пърформанс, който ще бъде представен за първи път в България именно в Пловдив, е и името на новия албум на хореографа, художник, вокалист, автор на песни, пърформър и провокатор Иво Димчев. Песните от албума са гръбнакът на този уникален 70-минутен спектакъл, стоящ на границата между поп концерт и съвременен танцов пърформанс. В СКУЛПТУРИ, редом с Иво, участват Жордан де Шампс, Елена Араужо, Джаскаран Ананд и Паулина Щор. Акомпаниментът на пиано на живо е на Димитър Горчаков.

Отегчих се да пея прикован зад стойката на един микрофон, въпреки че ми е приятно понякога, понеже харесвам рестрикцията от това заключване. Да, така е, харесвам този затвор, но мисля, че е време да се направи една категорична визитация на Мадона формата. Тя се „провали” в него, видях го с очите си… в „Медисън скуеър гардън“ преди две години, престара се… претрупа го и го пресоли… както винаги. Аз ще подходя по-премерено, по-фино, по-нежно за окото. Ще има хореография, но лека, непретенциозна, недоминираща. – Иво Димчев

Красивото му пеене напомня глас от стара плоча: затрогващо далечен. – Financial Times

Анималистичен в един миг, деликатен в следващия, той преплита мрак и светлина с вербална и физическа ловкост. – New York Times

Следващите дати от представянето на СКУЛПТУРИ включват 7 октомври – Букурещ, 16 октомври – Лондон, 3 ноември – Барселона, 8 декември – Рига, и 8 януари – Ню Йорк. Досега Иво Димчев е участвал в различни издания на ONE DANCE WEEK с ПАРИЖ (2012) и P PROJECT (2013), в които уникалната му изпълнителска и финансова интеракция с публиката, разбуди сериозно духовете в културното и медийното пространство. През последните години Димчев издаде и две книги: STAGE WORKS 2012-2016 и ЛИРИКА И ПЕДЕРАТУСИ.

Юбилейното издание на ONE DANCE WEEK започна с пълна зала и бурни овации за новаторския спектакъл от Тайван ДУЕТ ЗА ЧОВЕК И РОБОТ. Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA – един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката, не оставиха нито един зрител безучастен и провокираха в публиката размисли за мястото на човека в съвременното технологично общество и мястото на технологиите в човешкия живот.

Програмата на ONE DANCE WEEK тази седмица ще представи и Вечер на младите хореографи от Япония и Корея с три спектакъла на 1 октомври от 19:30, които ще се играят един след друг. Спектаклите КОЖА, ОПИТ и МЕЖДУ НАС гостуват в Пловдив с подкрепата на Международния фестивал за хореография в Сеул.


В продажба е фестивалният билет на стойност 55 лв, както и билетите за СКУЛПТУРИ на цени от 10, 15 и 20 лв. и за ВЕЧЕР НА МЛАДИТЕ ХОРЕОГРАФИ на цени от 10 и 15 лв., като всички те могат да бъдат закупени онлайн в платформата на epaygo.bg, на касите на EasyPay, в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана в Пловдив на адрес ул. Христо Дюкменджиев 10, както и в специалната Visa будка на Копчетата в Пловдив.

Купете с вашата карта Visa и ще получите подарък от Visa – фестивална чанта.

Ученици и пенсионери могат да закупят билети на стойност от 5 лв. на касата на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив при наличие на свободни места в залата непосредствено преди избраното от тях представление.


ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства в партньорство с Фондация Америка за България. ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019.

Генерални спонсори на фестивала са глобалната платежна система Visa, която свързва потребителите, бизнеса, финансовите институции и правителствата в повече от 200 страни и територии чрез най-иновативната, надеждна и сигурна мрежа за дигитални разплащания, както и Programista; – една от най-бързоразвиващите се ИТ компании в България, обявена за Софтуерна компания на годината през 2017 г. от БАСКОМ и БАА.

Основни партньори са TELUS International Europe – най-големият работодател в аутсорсинг сектора у нас – и Пътища Пловдив.

Фестивалът благодари за подкрепата на Министерство на културата на ТайванМинистерство на културата на Република БългарияЧешки център СофияEU JAPAN FEST committeeПосолство на Япония в СофияКлуб „Приятели на Япония в България“ и Посолството на Чешката република в София.