Ивона Кройцманова за нас

Ивона Кройцманова, основател и директор на Tanec Praha

Вълнувам се, че Чехия е представена в програмата на ONE DANCE WEEK с модула CHECK THE CZECHS. Чешката танцова сцена се развива невероятно бързо, особено през последното десетилетие.

Това се дължи на синергията на много фактори – появата на нови танцови пространства в Прага и отделните региони, навлизането на млади артисти с различни биографии и с отворен хоризонт към света за колаборации, повечето възможности за творчески резиденции в Чехия, растежът на фестивалите в нашата страна и т.н.

Резултатите, които виждаме, се постигат в дух на сътрудничеството и обмяна на опит както на национално, така и на международно ниво.

Предложих няколко интересни и доста различни спектакли на организаторите на ONE DANCE WEEK и съм много щастлива от избора, който направихме. Смятам, че се получи страхотен контраст на много силни спектакли.

Вера Ондрашикова рискува, използвайки новите технологии по много иновативен начин. Нейният ГАЙД ни отвежда в мистериозен свят, където никога не сме се озовавали. На сцената ще излезе един от най-добрите ни изпълнители – Яро Ондруш. Двата спектакъла на компанията Spitfire са пълната противоположност. Силни женски изпълнения, режисирани от Петр Бохач, но много различни едно от друго. Сесил да Коста е невероятна в РАЗКАЗВАЧКАТА, докосвайки искрени и много лични женски теми, докато движенията на Маркета Вацовска идват от мъжкия свят. Нейната симбиоза с музиката на Ленка Дусилова напълно отговаря на посланието на СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ: Всички сме бойци.

Пожелавам на десетото юбилейно издание на ONE DANCE WEEK страхотна и многобройна публика, както и още повече обществена подкрепа, защото няма да намерите друго събитие с подобна международна репутация в България. Успех! — Ивона Кройцманова, основател на Tanec Praha

Ивона Кройцманова учи танцови науки а Академията за изящно изкуство в Прага. След това основава гражданското сдружение Tanec Praha, в което отговаря за мениджмънта, набирането на средства и художественото ръководство.

От септември 2006 до септември 2008 работи като външен съветник на заместник- министъра, по-късно и на министъра на културата на Република Чехия. Паралелно работи и по Председателство на ЕС на Чехия, като в периода 2008 – 2011 е художествен директор на проекта Пилзен 2015 – Европейска столица на културата.

Най-голямото отличие, което получава, е Национален орден за заслуги, връчен й през 2004 г. от френския президент за нейното позитивно влияние в европейското културно сътрудничество.

Член е на международни мрежи и журита, като напр. IETM (Informal European Theatre Meeting), EDN  (European Dancehouse Network), чешката секция на ITI (International Theatre Institute/UNESCO) и европейския комитет на Държавния съвет за неправителствени организации. През 2009 г. е съосновател и асоцииран директор на мрежата Aerowaves и партньор на Be SpectACTive!, финансиран от програмата Creative Europe на ЕС. 


ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства в партньорство с Фондация Америка за България. ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019.

Генерални спонсори на фестивала са глобалната платежна система Visa, която свързва потребителите, бизнеса, финансовите институции и правителствата в повече от 200 страни и територии чрез най-иновативната, надеждна и сигурна мрежа за дигитални разплащания, както и Programista; – една от най-бързоразвиващите се ИТ компании в България, обявена за Софтуерна компания на годината през 2017 г. от БАСКОМ и БАА.

Основни партньори са TELUS International Europe – най-големият работодател в аутсорсинг сектора у нас – и Пътища Пловдив.

Фестивалът благодари за подкрепата на Министерство на културата на ТайванМинистерство на културата на Република БългарияЧешки център СофияEU JAPAN FEST committeeПосолство на Япония в СофияКлуб „Приятели на Япония в България“ и Посолството на Чешката република в София.